Kan ik bij instellingen terug vinden of mijn Hisense TV HDR ondersteund?

De nieuwe TV toestellen detecteren de kwaliteit van het signaal dat wordt aangeboden dus zo ook HDR. Dit was een modus die je bij de oude toestellen handmatig moest inschakelen, de nieuwe toestellen detecteren een signaal met HDR en schakelen deze dan automatisch in. Voor HDR geldt (ook bij de oude toestellen) dat het alleen werkt HDR als de beelden zo zijn opgenomen en worden aangeboden. Dus als gebruiker hoef je niets meer handmatig in te schakelen maar krijg je automatisch de beste beeldkwaliteit zodra dit mogelijk is. De nieuwe TV (55A7500F) heeft zelfs alle belangrijke HDR formaten HLG, HDR10, HDR10+ en Dolby Vision. U kan zelf een test doen. Je gaat naar de zoek functie in YouTube en toetst in: HDR content. Kies dan voor een video die met HDR is opgenomen. Tijdens het afspelen ga je naar de beeld instellingen van de TV dan zie je bij de beeldmodus ‘HDR standaard’. Deze kun je wijzigen in een paar andere HDR varianten. Speelt hij een filmpje af zonder HDR dan staat er bij de beeldmodus ‘Standaard’.

Wat is HDR?

HDR staat voor High Dynamic Range. HDR beelden zijn van een betere kwaliteit dan 'standaard' SDR beelden. Dat komt doordat HDR beeld in een bepaald HDR formaat wordt bewerkt en geproduceerd, waardoor het meer informatie bevat. Deze informatie resulteert in kleurrijker en meer realistisch beeld.

Verschillende HDR formaten

Er bestaan inmiddels verschillende HDR formaten, zoals HDR10, HDR10+, Dolby Vision en HLG. Elk formaat heeft bepaalde eigenschappen en wordt door bepaalde bronnen ondersteund. HDR content is op veel plekken beschikbaar, zoals Blu-Ray, maar ook via streamingdiensten als Netflix, Amazon Prime en Dinsey+. Ook meerdere games voor Xbox en Playstation zijn in HDR verkrijgbaar.

Geschikte hardware

Om HDR beelden te kijken, moet een televisie ook HDR ondersteunen. Tegenwoordig is dit bij de meeste tv's het geval. Dus de software en de hardware moeten HDR ondersteunen om het weer te kunnen geven. De meeste TV’s schakelen automatisch naar de HDR modus zodra het signaal wordt ontvangen om de betere beeldkwaliteit weer te kunnen geven.